A CAD/CAM valójában két tevékenységet takar. A CAD a Computer Aided Design rövidítése, mely magyarul számítógéppel támogatott tervezést jelent, tehát egy szoftvert jelöl. A CAM (Computer Aided Manufacturing) kifejezés alatt pedig magát a kivitelezést értjük, mely szintén számítógép segítségével történik.

Napjainkban a CAD programban már lehetőségünk van 2D mellett 3D-ben is tervezni. Sok területen alkalmazzák a benne rejlő lehetőség miatt, többek között a CNC-programozásban és a fogtechnikában is. Utóbbi esetében nagy mértékben megkönnyíti a fogtechnikusok munkáját, hiszen az így készülő fogpótlás tökéletesen tud majd illeszkedni az előkészített fogakhoz, ellenőrizni lehet vele a fogpótlás harapási tulajdonságait, vagy akár fogszabályozó készülék megtervezésére is alkalmas lehet.

További tudnivalók a CAD/CAM technológiáról

A CAM rendszerrel történő gyártás egy számjegyvezérelt marógéppel, úgynevezett frézgéppel történik. Ez egy belső számítógéppel rendelkezik, melybe beletáplálhatók a CAD programban megtervezett adatok. A gép számítógépes szoftverébe meg kell adni a marószerszám térbeli mozgását. Az így létrehozott marópályákat megfelelő formátumba konvertálás után át kell tölteni a marógép vezérlőjébe, mely kimarja a korábban megtervezett modellt. A CAD/CAM tehát egy olyan gyártási formát takar, mely elejétől a végéig számítógéppel történik.