A hegesztést és a művészetet valahogy nem igazán szoktuk összepárosítani gondolatainkban. Ennek ellenére létezik egy ágazat, amelyhez hegesztési szakértelem, artisztikus jellemvonások és tehetség szükséges: ez a szobrászat.

Fémek, leginkább acél megmunkálásával szobrokat, egyéb dizájntárgyakat alkotnak az igen bevállalós művészek. Az alkotók ugyanis sok esetben nem éppen könnyed, hanem egészen nehéz elemekkel, tárgyakkal dolgoznak. Acéllemezeket kell mozgatniuk, hegeszteniük, forrasztaniuk ahhoz, hogy létrehozhassák megálmodott műveiket. Ehhez a művészeti ágazathoz tehát erő, hegesztői szakmai tudás és tapasztalat, valamint művészeti véna is egyaránt szükséges.

Az acélszobrászati alkotások többnyire figurális remekművek. Magyarországon talán az egyik legközismertebb és leglenyűgözőbb acélszobor, a Groupama Aréna előtt található Fradi Sas. A futball-labdát megragadó sas 16 méter szárnyfesztávú, 15 tonna tömegű. Szőke Gábor Miklós alkotása, amely nem csak hazánkban, de külföldön is nagy elismertségnek örvend. Ebből adódik az is, hogy a magyar művészt az amerikai Atlanta Falcons focicsapat is felkért, hogy megalkossa az ultramodern stadionjuk sólyomszobrát. Szőke Gábor Miklós készítette továbbá a szolnoki vízilabda aréna elé a pelikánszobrot, valamint a Vasas vörös lovát. Az ő munkásságába tartozik a Somorján található Kolosszus lószobor, mely az ottani lovas aréna főbejárata. A budapesti FINA vizes-vb hatos szoborcsoportja is híresebb alkotásai közé tartozik, továbbá a siófoki Női Kézilabda Clubnak is tervezett totemállatot: az emeletről leugró hópárducszobrot.

A híres szobrász mellett természetesen több városunkban is találhatóak acélszobrász alkotótelepek, melyeket művészek kisebb-nagyobb csoportjai éltetnek. Többek között Dunaújváros és Kecskemét is büszkélkedik acélszobrászati telepekkel.

A modern alkotások mellett sok esetben szerepet kap az újrahasznosítás is. Így jöhetnek létre például az életnagyságú nőalakot megformáló acélszobrok is ipari hulladékokból. Itt fontos megemlíteni az amerikai, Brain Mock munkásságát is. Ott van például villakakas szobra, melynek alapanyagait elhagyott telkekről, ipari hulladékokból gyűjtötte össze. Ezek csavarok, fémlemezek, fogaskerekek, evőeszközök vagy éppen rugók, melyek általánosságba véve összes szobrának értékes alkotórészeit képezik.

A szakszerű és egyben esztétikus hegesztéshez egyébként is ügyes, tapasztalt, elhivatott és megfelelő szaktudással rendelkező egyének szükségesek. Innen nézve már tényleg igazán közel áll a hegesztő és a művészeti szakágazat.