A lézerhegesztés nagyon sokféle szektorban alkalmazott eljárás, hiszen mivel nem szükséges a munkadarab felmelegítése, így rengeteg típusú anyag (acélok, nemesfémek, titán, nikkel, stb.) megmunkálható vele. Elsősorban az autó-, elektronika- és nyomdaiparban hasznosítják, de orvosi műszerek gyártásához is tökéletes megoldást kínál.

Ezen eljárás során a lézersugár létesíti a kellő hőenergiát, melyből adódóan a munkadarab és a sugár között nem történik mechanikus érintkezés. Ennek köszönhetően a létrejött varrat egynemű felületet alkot majd a megmunkált anyaggal. Az egyik legpontosabb és időben leghatékonyabb hegesztési eljárás, mivel a hőforrást egy erősen koncentrált, nagy energiasűrűségű lézersugár adja.

A lézerhegesztés során alkalmazott fókuszált lézersugár tehát nem okoz deformációt, a munkadarabon mindösszesen egy vékony sávot érint. Mindemellett át tud hatolni a hegesztett alkatrészen, ezzel olyan területek hegesztését is lehetővé téve, melyekhez egyéb eljárásokkal nem lehetne hozzáférni.

Az alap lézersugaras forrasztás mellett a lézerhegesztés három másik fontosabb típusa ismeretes: a hővezetéses, a lézer-hibrid, valamint a mélyvarratos hegesztés. Lézersugaras forrasztással egymással összeférhetetlen fémötvözeteket, fémeket is hegeszthetünk, hozaganyag igénybevételével vagy anélkül. Kiváló fáradási szilárdsággal, illetve kötésbiztonsággal rendelkezik ez a fajta eljárás, így sima és tiszta felületű varratok hozhatók létre, tökéletes átmenettel, utómunka nélkül. A lézer-hibrid hegesztés esetében a lézerhegesztés például MAG hegesztéssel egészíthető ki, mindkét eljárás pozitívumait kiemelve: költséghatékonyság, precizitás és nagymértékű leolvasztási teljesítmény. Összehangolásuk természetesen nem egyszerű (mindkét eljáráshoz megfelelő védőgáz kiválasztása), de a végeredmény kellő mértékű szaktudás és tapasztalat megléte esetén, hibátlan lesz.