Nem is gondolnánk, de rengeteg ember küszködik a pályaválasztás összetett kérdésével. A néhány szerencsést leszámítva, – akik már általános iskolás éveik alatt el tudják dönteni, milyen pozícióban szeretnének majd később elhelyezkedni – a többség tanácstalan ez ügyben.

 

Egy bizonyos réteg félvállról veszi ezt a témát, hiszen úgy vélik, csak nagyon ritka az olyan munka, amelyet egyrészt szívesen végzünk, másrészt nem megy rá az egész életünk, harmadrészt pedig anyagilag is megfelelő számunkra, ezért egész egyszerűen ostobaság rágódni rajta. Ez részben igaz lehet, hiszen jövőnk tervezését illetően több szempontot is figyelembe kell vennünk, azonban ezeket már személyiségünknek megfelelően rangsorolnunk kell. Ilyen tényező lehet például az adott szakmában elérhető legmagasabb jövedelem, vagy a betöltött pozícióra való alkalmasságunk. Rengeteg esetben csupán a számadatok mérvadóak, így egy átlagos intelligenciájú emberből lehet a marketingestől kezdve, a pedagóguson, a könyvelőn, az informatikuson át a mérnökig bármi. A legtöbb szakma elsajátítása ugyanis javarészt a szorgalmon, kitartáson múlik, ami viszont nem jelenti azt, hogy az adott személy alkalmas is rá, ezt azonban sajnos nem igazán vizsgálják. Természetesen fizikai, valamint művészeti ágazatokon ez nem feltétlenül van így, hiszen ott alapvető kritérium az egyén tehetsége, rátermettsége.

Amennyiben tehát nem elsődleges szempontnak tartjuk jövendőbeli keresetünket, akkor érdemes felkeresnünk egy pályaválasztási tanácsadót, vagy egyénileg pályaorientációs teszteket kitöltenünk. Ez kiváló segítség lehet, ha még nem sikerült felfedeznünk önmagunkban a velünk született tehetségeinket, de olyankor is kapóra jöhet, ha éppen túl sok van belőlük. Előfordulhat, hogy könnyedén tanulunk, és egyben alkalmazunk idegen nyelveket, azonban nem áll szándékunkban ilyen irányokba mozgolódni, mert teljesen más az érdeklődési körünk. Önismereti problémák esetén pedig kitűnően rávilágíthatnak erősségeinkre a pályaorientációs tesztek, melyek már egy biztos alapot tudnak nyújtani számunkra, hogy a legmegfelelőbb úton indulhassunk el.

Nagyobb döntésképtelenség esetén nem feltétlenül kell érettségi után azonnal egyetemre rohanni, hiszen OKJ képzések széles választéka is rendelkezésünkre áll, melyek a legtöbb esetben gyakorlati oktatással is kiegészülnek. Egy ilyen tanfolyam elvégzése nyilvánvalóan a korábbinál szélesebb ismeretet fog adni az adott szakmáról, így magabiztosan meg tudjuk majd ítélni, ezzel szeretnénk-e foglalkozni vagy sem. Amellett, hogy segíti végleges döntésünket, még tudásunkat is kiválóan bővíti, amely semmilyen szempontból sem jelent hátrányt.

Ha mindenre nyitottak vagyunk, de a jövedelem szerepel elsődleges szempontként, akkor érdemes folyamatosan tájékozódnunk a munkaerőpiaci változásokról. Az interneten folyamatosan frissülnek a statisztikák, számos írás jelenik meg a legjobban fizető és a legnépszerűbb szakmák listájáról. Ezeket nem árt figyelni, ugyanakkor nehéz is lehet megjósolni, hogy mire kézhez kapjuk tudásunkat igazoló bizonyítványainkat, vajon mi lesz éppen a legmagasabban megfizetett munka. A legnépszerűbb szakok viszont nagy valószínűséggel nem tekinthetőek jó választásnak, hiszen a megpályázható állások végesek, a sok „vetélytárs” pedig igen csak megnehezítheti elhelyezkedésünket. Nem mellesleg bizonyos esetekben akár gyengítheti a szakmáról alkotott pozitív képet, ha minden harmadik ember rendelkezik ugyanolyan képesítéssel.

Végszóként csupán annyit javasolhatunk, hogy ne kizárólag anyagi biztonságunkat helyezzük előtérbe, hiszen ahogy a mondás is tartja „a pénz nem boldogít”. Ennél sokkal fontosabb figyelembe venni érdeklődési köreinket, dominánsabb személyiségi jegyeinket, illetve kiemelkedő készségeinket is.