AWI hegesztési eljárással az oxidtartalmú réz is hegeszthető víz keletkezéséből adódó repedés létrejötte nélkül. Ezen anyag hegesztésekor azonban a kötés kevésbé lesz szilárd, így teherviselő szerkezetek hegesztéséhez nem alkalmazható.

A réz hővezető adottságából kifolyólag hegesztésekor gondoskodni kell a hőelvonás mérsékléséről. Ezt kivitelezhetjük például úgy, hogy egy rozsdásodásálló acéllemezt használunk alátétként, melybe belehegesztjük a gyöktámasztó rézlemezt. Ezenfelül azonban választhatjuk azt a megoldást is, hogy az acél alátétlemezbe grafit vagy kerámia gyöktámasztó betétet helyezünk. A réz AWI eljárással történő hegesztését egyenes polaritással, valamint egyenárammal végezzük.

A réz AWI eljárással való hegesztésekor célszerű az egy rétegben való hegesztésre törekedni. Ilyen módon maximum 4 mm vastag anyagot lehet áthegeszteni, ezt meghaladó vastagságú munkadarab már több rétegű hegesztést igényel. Ennek viszont több hátránya is van. Egyrészt például az, hogy az újrahevítéskor repedést kiváltó hőfeszültséget vihetünk az anyagba. A réz ismételt felhevítése ugyanis oxidálódást eredményezhet felületén, mely a varratba kerülve annak tönkremenetelét okozza. Amennyiben 5 mm-es anyaggal dolgozunk, az 500-600°C-ra történő előmelegítést igényel.

Az alumíniumbronz ötvözetek a többi rézötvözethez hasonlóképpen argon védőgázas ívhegesztési eljárással egyesíthetők a legésszerűbben. Sárgarezek hegesztésére nem túl gyakran kerül sor, ugyanis esetüket problémássá teszi, hogy a cink a hegesztés hatására párologni kezd ilyenkor, melynek gőzei mérgező hatásúak. A sárgarezek hegesztését ugyancsak egyenárammal, egyenes polaritással, AWI eljárással oldjuk meg. Ezekben az esetekben folyasztószer alkalmazása, valamint a lemez élek előmelegítése ajánlatos. Ilyen módon hibátlan varrat nem készíthető, azonban valamivel nagyobb mértékben mérsékelhető a pórustérfogat, mint a lánghegesztés esetében.

A réz és a nikkel ötvözetét alkotó nikkelbronz hegesztésekor porozitási, illetve melegrepedésre való veszély áll fenn, mely elég komplikálttá teszi a munkálatot. Kizárólag hozaganyaggal hegeszthető, folytatószer használatát viszont nem igényli. Nikkelbronz esetében egyen- vagy váltóárammal végzett AWI eljárás is alkalmazható.