Érhet-e hátrányos megkülönböztetés amiatt, ha viselünk testékszert vagy tetoválásunk látható helyen van? Erre a kérdésre a legegyszerűbb és legtömörebb válasz az, hogy a munkáltatótól függ.

Sok fiatal sajnos meggondolatlanul jól látható helyre varrat mintát, motívumot a bőrére, és nem gondol bele, hogy abból esetleg kára származhat a későbbiekben, például álláskeresés során. A tetovált emberekhez többnyire olyan sztereotípiák társulnak, mint éretlen, komolytalan, gyerekes, megbízhatatlan. Ezzel a munkáltatók is tisztában vannak, és lehet, hogy egyébként magánemberként semmi bajuk sincs a tetoválással, de sajnos nem vehetnek fel ilyen pályázót.

 

Ennek különösen akkor van jelentősége, ha olyan munkára jelentkezünk, ahol rendszeresen emberekkel kell találkozunk, mint például recepciósnak, pincérnek, stb. Az üzleti és banki szférában azonban kifejezetten negatív megkülönböztetést jelent a tetoválás. Egész egyszerűen azért, mert a testfestést viselő ember még hivatali öltözékben is komolytalannak, megbízhatatlannak hat, amely nem igazán fedi egy bank profilját.

Nem utasítják el viszont helyből azokat a pályázókat, akik ugyan viselnek tetoválást, de nem látható helyen (kar, láb, váll), valamint akik piercingjüket nem viselik munka közben. A piercing viselése munkavédelmi előírások alapján egyébként is tiltott olyan munkakörben, ahol a munkavégzést akadályozza, vagy balesetveszélyt okozhat. A munkáltató sok esetben alapjáraton támaszthat szabályokat az alkalmazottak kinézete, öltözete iránt. Ez – ahogy korábban is említettük – ott nagyon fontos, ahol rendszeres kontaktus van az ügyfelekkel, mert a munkáltató nem akar felesleges kockázatot vállalni üzletkötője megjelenésével, hiszen ők képviselik a céget, azt ítélik meg a potenciális ügyfelek.

Ugyanakkor vannak olyan munkahelyek is, ahol egyáltalán nem gond a tetoválás, mint például a hegesztőknél vagy a divatszakmában. Rick Genest a modellszakmában például kifejezetten kedvelt. A beceneve Zombie boy, de eléggé hasonlít is egy élőhalottra. Lady Gaga divattervezője Nicola Formichetti fedezte fel 2010-ben, és neki talán még előnyt is jelentett kinézete. Ezután indult csak be igazán karrierje.

A legrégebbi tetoválást egy Alpokban talált férfi múmia viseli. Az Ötzi-re keresztelt Hauslabjochi ember testén több kereszt alakú mintát találtak. A görög korban Hérodotosz feljegyzései szerint a nemesség jelképe volt a tetoválás, míg napjainkban már sokkal inkább az önmegvalósítás egyik kifejezőeszköze.