Védőgázas ívhegesztést többféle felépítésű hegesztőgéppel kivitelezhetünk. Vannak újabb, fokozatmentesen vagy éppen régebbi, fokozatkapcsolóval beállítható géptípusok.

A legegyszerűbb verziójuk a védőgázas hegesztőberendezéseknek a fokozatkapcsolós hegesztőgép, melynek használatakor a fokozatkapcsoló megfelelő beállításával lehet elérni a szükséges lapos jelleggörbét. A kapcsolóval tehát az adott munkafázishoz ideális feszültség értéke határozható meg. Emellett ennél a géptípusnál a leolvadási teljesítményt, valamint az áram mértékét fokozatmentesen lehet beállítani.

Ezzel szemben a modernebb védőgázas berendezések fokozatmentes feszültség beállítással működtethetők. A legújabb gépek már inverteres áramforrásúak, impulzushegesztésre is használhatók. Utóbbiak gyorsabban beállíthatók, mint a hagyományos védőgázas hegesztőgépek, így a munkafolyamatokba sokkal hamarabb, a zavaró hatások fellépését megelőzően lehet beleavatkozni.

A védőgázas hegesztőberendezések egyik leglényegesebb egysége a huzalelőtoló, mely a hegesztőhuzal egyenletes, precíz és optimális előtolását teszi lehetővé. Kompakt gépnek nevezzük, amikor a huzalelőtoló egység az áramforrással egybe van építve. Ennek előnye, hogy egyszerűbb vele dolgozni, alacsonyabb áron beszerezhető, azonban az ilyen gépeket ideális közelségbe kell elhelyezni a munkafolyamatok helyszínén.

Amennyiben a hatósugár növelésére van szükség, huzalelőtolós védőgázas hegesztőberendezést kell alkalmazni. Ilyenkor az áramforrás és a huzalelőtoló között egy összekötő kábelkészlet van, mely magába foglalja a hegesztő- és vezérlőkábelt, a gáztömlőt, illetve vízhűtéses modelleknél a hűtővíz tömlőket is. Azt, hogy a munkafolyamat helyszínétől milyen távolságra lehet az áramforrást elhelyezni, azt az összekötő kábel hossza fogja meghatározni. Levehető huzalelőtolós gépet kell alkalmazni, amennyiben az áramforrást nem lehet a munkafolyamat helyszínéhez optimális közelségbe helyezni. Ez többnyire nagyobb méretű hegesztett szerkezetek gyártásakor fordul elő, többek között tartály vagy hajógyártás, vagy éppen a hídépítés területén.

A védőgázas hegesztőberendezések főbb elemeit az áramforrás, a vezérlőszekrény, a huzaladagoló, a hegesztőfej és a hegesztőhuzal képezik. Az áramforrás egy egyenfeszültség, mely vízszintes jelleggörbével a váltakozó áramot egyenárammá formálja át. A vezérlőszekrény adagolja a huzalt és a védőgázt, áramoltatja a hűtővizet, valamint optimálisan összehangolja ezeket a folyamatokat. A huzaladagoló a huzalt toló masszív kábelből, valamint az azt húzó erős hegesztőfejből áll. A hegesztőfej feladata a huzalt a megfelelő hegesztési célhoz eljuttatni, megvédeni az ívet a megfelelő védőgázzal. Több fajtája van, ennek meghatározása sok kritérium alapján történik. A hegesztőhuzal lehet porbeles, tömör, tiszta fém vagy rézbevonatú.