Egy friss kutatás szerint a vörös hajért felelős gén azután fejlődött ki az emberben, hogy elődeink elhagyták Afrikát és hidegebb éghajlatra költöztek. Az első világos bőrű és vörös hajú ember nagyjából akkor jelenhetett meg, amikor őseink 50 ezer évvel ezelőtt letelepedtek Európában.

 

A V6OL néven ismert génvariácó azután kezdte kivilágosítani az ember bőrét, hogy az elődök az erős afrikai naptól távolabb kerülve egyre kevesebb D-vitaminhoz jutottak. A világos bőr ugyanis érzékenyebb a fényre és több D-vitamint enged át. Ugyanakkor mindennek egy negatív hozadéka is volt: a melanómaként ismert bőrrákfajta szintén ekkor ütötte fel a fejét.

A szakemberek a fenti felfedezést aközben tették, hogy dr. Saioa Lopez vezetésével ezer spanyolországi személy génállományának evolúciós fejlődését vizsgálták. Egy korábbi kutatásból emellett az is kiderült, hogy az Egyesült Királyságban és Írországban több mint 20 millióan hordozzák a vörös hajat okozó gént, legnagyobb gyakorisággal Skócia dél-keleti partjainál fordul elő, Edinburgh-ban pedig a lakosság 40 százalékában biztosan megtalálható a három gyakori vörös hajhoz kapcsolódó génvariáns egyike. A legnagyobb meglepetést azonban az okozta, hogy az észak-angliaiaknak is több mint 34 százaléka hordozó, vagyis Yorkshire és Humberside lakosságában ugyanolyan arányban találhatóak meg a vörös hajúak, mint Írországban.

A tanulmány 2343 ember közreműködésével készült el, akik annak érdekében készíttettek DNS-tesztet, hogy minél többet tudjanak meg az őseikről. A kutatók a vörös hajért felelős MC1R gén három variánsát keresték bennük, ahhoz ugyanis, hogy egy gyereknek vörös haja legyen, mindkét szülőben meg kell lennie a háromból legalább egy variánsnak, de még ekkor is csak 25 százalék lesz az esélye a vörös hajra.

A statisztikák alapján a skótoknak nagyjából hat százaléka (300 000 fő), míg az angoloknak négy százaléka (1,2 millió fő) rendelkezik ezzel a különleges színű hajkoronával.

Végül, lássunk még néhány érdekességet, mellyel a vörös hajúak szembesülnek. Feltűnő hajszínük miatt állítólag gyakrabban csípik őket meg a méhek, az ősi Egyiptomban pedig élve elégették őket, hogy így áldozzanak Ozirisz istennek, mivel a vörös szín az ő ellenfelét képviselte. A középkorban sem volt könnyebb dolguk, akkoriban ugyanis gyakran vámpíroknak vagy boszorkányoknak vélték őket. Egy 2007-es tanulmányban pedig azt jósolták a szakemberek, hogy a vörös hajúak száz éven belül kihalnak a Föld színéről, olyan ritka géneket hordoznak. A világon a skótok között fordulnak elő legmagasabb arányban a vörös hajúak, itt a népesség 13 százaléka tartozik közéjük, a legenda szerint pedig, maga Artúr király is vörös hajkoronával rendelkezett. A szőke hajat viselőknek kb. 140 ezer, a barnáknak 108 ezer, a vörös hajúaknak alig 90 ezer hajszála van.

Forrás: noinetcafe.hu, hazipatika.com