Alkatrészek, különféle szerkezetek készítéséhez különálló elemek összekötésére van szükség. Egy hegesztő szakembernek ilyen esetben MMA, azaz bevontelektródás ívhegesztéssel többféle fémből készült alkatrészeket kell összekötnie, a sérült elemeket javítania. Ezen hegesztési eljárás során bevonatos elektródát kell alkalmazni, melynek kiválasztása több szempont alapján történik.

Többek között az elem vastagsága, az áramnem, az acél edződésének és repedésre való hajlamának tulajdonságai mind-mind fontos szerepet töltenek be az ideális bevonatú elektróda kiválasztásában. De mi is az a bevonatos elektróda? Nem más, mint egy kis mennyiségű szenet tartalmazó maghuzal, mely szerves és ásványi anyagokból megalkotott bevonattal rendelkezik. A bevonat savas (szilikát, titánérc, stb.) és bázikus (mészkő, vasérc, stb.) salakképzőkből, redukálókból és ötvözőkből (vasötvözetek), valamint kötőanyagokból és gázképzőkből (cellulóz, vízüveg, stb.) tevődik össze. A különféle szempontok alapján elkészített bevonatot sajtolás vagy bemártás által viszik fel a maghuzalra egy kötőanyag segítségével. Végezetül pedig az alapanyagoknak megfelelő hőfokon egy kemencében megszárítják.

A bevonatos elektródáknak olyan lényeges rendeltetéseik vannak, mint például az ívhossz vezetőképességének korrigálása, védelem a levegő káros hatásaival szemben, vagy éppen a gyújtási folyamat zökkenőmentessé tétele. Az ív stabilizálásához, meg- és újragyújtásának támogatásához a bevonatnak olyan alkáli és földfémeket kell tartalmaznia, melyek hő hatására elgőzölögnek és ionizálódak. Védőgázképző szerepükhöz alkáli és földfémek karbonátjait, és olyan szerves anyagokkal kell rendelkezniük a bevonatoknak, melyek a hegesztés során CO gázt fejlesztenek ki.

A bevonatos elektródát ötvözött vagy ötvözetlen acélok hegesztésekor is alkalmazhatjuk, így ebből a tekintetből is fontos az alkotóelemeinek helyes összeállítása. Az acél elektródák többnyire vasport is tartalmaznak, amely bekerül a varratba. A varrat tisztaságának fokozása érdekében olyan anyagokat kell tartalmaznia az ötvözetnek, melyek inkább a szennyező anyagokkal, oxigénnel vagy nitrogénnel olvadnak össze, mint a vassal, így a vegyület végül a salakba kerül. A minőségi varrat létrejöttéhez tehát nagyon fontossá válik ötvözőtartalmának növelése a huzal bevonatából. Utóbbi ötvözése ugyanis költségesebb lenne, és sok esetben kivitelezhetetlen.

Az ívhegesztő elektródák bevonata tehát összességében olyan fontos feladatokat támogat, mint az ív stabilizálása, a megfelelő salakképzés a minőségi varrat szempontjából, védőgázok létrehozása, vagy a hegfürdő ötvözése.