A kézi ívhegesztés vagy más néven MMA-hegesztés az egyik legrégebbi múlttal rendelkező hegesztési eljárás. Sokféle területen alkalmazható, beleértve az egyszerűbb, ház körüli javításokat is.

Bevont elektródás kézi ívhegesztéssel erősen ötvözött, ötvözetlen acél, öntöttvas, illetve nem vas alapú fém munkafelületekkel egyaránt dolgozhatunk. Nehezebben hozzáférhető területek hegesztésére is alkalmazható. Bevonatos elektródák tekintetében széles választék áll rendelkezésünkre.

Az MMA-hegesztésnek is nevezett eljárás során a szükséges hőt elektromos energiával hozzuk létre. Az ív és a felület között jön létre az elektróda (vagyis fémrúd), melynek megolvasztásával alakítjuk ki a hegfürdőt. Az ív, a két elektróda között létrejövő villamos ív, melynek hőmérséklete 2000 foktól 20000 fokig változhat. Feszültsége mindig kevesebb, mint 100 V.

Az elektróda bevonata olvadását követően salakot és védőgázt képez a hegfürdőn. A salakot kihűlt és egyben szilárd állapotában kell eltávolítani. Ezzel a technológiával kisebb méretű varratok készíthetők egyszerre, ugyanis a procedúra csak akkor folytatható, amennyiben az elektróda-tartóba újabb fémrudat helyezünk. A varrat minősége, precizitása és élettartama a hegesztő tapasztalatától, képzettségétől függ.

A bevonat vastagsága alapján léteznek vékony, közepesen vastag, valamint vastag bevonatú elektródák. Utóbbit hasznosítjuk a leggyakrabban, mivel ezekkel lehet létrehozni a legmagasabb minőségű hegfürdőt. A bevonat anyaga szerint elkülöníthetünk rutilos, vasoxidos, bázikus, illetve cellulóz típusú bevonatokat. A rutilos elektródák bevonata titán-oxidból van, sokféle pozícióban alkalmazható. Az általuk létrehozott ív stabil, ám egyben rugalmas is, így könnyebb az ívgyújtás, valamint a salak eltávolítása.

A vasoxidos bevonatok legnagyobb mértékben vasérceket, -oxidot, kovasavat, szilikátokat tartalmaznak. Hegesztésükkor oxigén szabadul fel belőlük, mely a vas kísérőelemeinek kiégését támogatja. Gyengébb szilárdságú, de szép varrat készíthető velük.

A cellulóz bevonatú elektródák gyorsan olvaszthatók, mivel sok éghető anyagot tartalmaznak. Ebből adódóan a hegesztési folyamat ugyancsak gyorsabban zajlik, sok gáz keletkezésével. Mély beolvadás és nagyobb cseppekben olvadó salak jellemzi őket, melyet azonban kompenzál, hogy szinte minden hegesztési pozícióban hasznosíthatók.

A bázikus bevonatú elektródák esetében a salakot nem savas, hanem bázisképző anyagok képzik, mint dolomit vagy mészkő. Ezáltal a salak folyósabb, hamar megszilárdul, eltávolítása tehát hosszadalmasabb. A varrat szabályos formájú, picit domború, de kiváló szilárdságú. Ezt a bevonatot leggyakrabban nagyobb igénybevételű szerkezetek hegesztéséhez alkalmazzuk.