Jelen információk szerint 2020-tól jelentős változásokra lehet számítani az OKJ-s képzési rendszerben. A nemrégiben, júliusban közzétett információk szerint az új képzési rendszer két részből fog állni.

Az egyik csoportot az alapszakmák alkotják majd, melyeket 5 éves technikumban, illetve 3 éves szakiskolákban lehet elsajátítani. A másik részt a kizárólag csak felnőttképzésben tanulható szakmai képzések alkotják majd, melyek rövidebb idejű, rugalmasabb keretek között elsajátítható speciális szaktudást nyújtanak.

Az alapszakmák számát csökkentik, visszaveszik körülbelül 180-ra. Ezen szakképzések fajtáját az Innovációs és Technológiai Minisztérium – a gazdasági szereplők alkotta ágazati készségtanácsok közreműködésével – fogja meghatározni. Korlátozásról valójában nincs szó, csupán arról, hogy a gazdaság és a munkaerőpiac igényeihez mérten fogják eldönteni, hogy az adott időszakban, milyen típusú képzések indítása indokolt. A 2020-tól megújult képzési rendszer tehát sokkal rugalmasabban fog alkalmazkodni a dinamikusan változó gazdaság éppen aktuális szükségleteihez.

Konkrét döntések még nincsenek publikálva az alapszakmákat illetően. 2019 őszére fognak elkészülni az új rendeletek, télre pedig várhatóan összeáll a képzések tanmenete, illetve azok vizsgakövetelményei. A becslések szerint, mivel a képzési idő növekszik, a képzések száma pedig csökkenni fog, így nagy valószínűséggel az OKJ-s képzések díja növekedni fog. A változtatások összességében tehát inkább a gazdaság alakulásai alapján kerülnek meghatározásra, ezért a növekvő tandíj fényében ajánlatosabb még idén elkezdeni egy szakképzést.

A hírek hallatán talán felmerül bennünk a gondolat, hogy a mostani képzések elavultak lennének, azonban mindannyian jól tudjuk és tapasztaljuk, hogy ez egyáltalán nincs így. Továbbra is rendkívül keresett egy hegesztő szakember. A GobEL Akadémia vezetősége már kezdetektől fogva a munkaerőpiac igényeihez mérten határozta meg az intézményünkben elsajátítható szakmák típusait. Ez az attitűd pedig nem változott az évek során, csupán még több tapasztalatot szereztünk az OKJ-s képzések szaktudásának optimális átadásában a tanulni vágyók részére.

Mindenkit arra biztatunk, hogyha szeretne egy használható, keresett szakmát elsajátítani, akkor bátran nézzen szét induló képzéseink között. Emellett kiterjedt kapcsolati hálózatunknak köszönhetően, minden frissen végzett diákunk részére igyekszünk segítséget nyújtani az elhelyezkedést illetően.