A hegesztés szakma munkavédelmi előírásai nem csupán a megfelelően kialakított és felszerelt műhelyt foglalják magukba, a hegesztők magatartására is kiterjednek. A hegesztési munkafolyamatok ugyanis a hegesztő szakemberre és a környezetre is veszélyesek lehetnek.

 

Hegesztés közben környezetre káros anyagok keletkezhetnek, ezért biztosítani kell mind a műhely, mind az ott dolgozók védelmét. Ennek érdekében speciális eszközök megléte és használata, valamint további intézkedések válnak szükségessé. A balesetmentes munkavégzéshez a munkavállalónak kötelessége viselnie és használnia az előírt védőeszközöket. Például lángtechnológia alkalmazásakor levegőszennyezés, tűz- és robbanásveszély áll fenn. Emellett a láng fényhatása korlátozhatja a munkavállaló látását, így az ebből eredő balesetek elkerülése végett kötelező védőszemüveget viselnie. A hegesztés ezen formájának alkalmazásakor a munkaterület levegője belélegzésre alkalmatlan, mivel a láng nagy mennyiségű oxigént használ fel. Ebből adódóan folyamatosan ügyelni kell a megfelelő minőségű levegő pótlására is. Mindezeken túl lánghegesztés során infravörös és ultraibolya sugárzás áll fenn, mely mindösszesen 15 perc leforgása alatt is károsítja a hegesztő látását. Ennek elkerülése érdekében kötelező viselni egy speciális védőszemüveget.

 

A hegesztés során felhevített anyagokból füst, gőzök és gázok keletkezhetnek, melyek robbanásveszélyesek lehetnek, vagy akár mérgező hatással bírhatnak. Mérgezési veszély többnyire a fémanyagok hevítésekor léphet fel, melyet légzésvédő készülék felhelyezésével lehet elhárítani. Az olyan műhelyekben, ahol robbanásveszélyes anyagokkal is dolgoznak, rendszeresen ellenőrizni kell a gázkoncentrációt. Kizárólag akkor szabad a hegesztési munkafolyamatokat elvégezni, amikor megfelelő tartományon belül van a gázkoncentráció értéke.

A balesetmentes munkavégzés így nagyban múlik a munkavállaló magatartásán, illetve minden olyan személyen, aki a hegesztőműhelyben tartózkodik. A biztonságtechnikai előírások betartása tehát nem csupán a hegesztést végző, hanem a műhely területén tartózkodó személyeknek is kötelező.

 

A munkavállaló kizárólag kifogástalan szellemi és egészségügyi állapotban végezheti munkáját, hiszen a hegesztés rendkívül fókuszált koncentrációt igényel. A hegesztési munkafolyamatot teljes körűen kötelező felügyelni. Amennyiben például a gépek működésében tapasztal valami rendellenességet a munkavállaló, haladéktalanul meg kell szakítania az adott munkafolyamatot, majd felderíteni az okot. Ha a gép helyreállítása nem tartozik a munkakörébe, azonnal értesítenie kell az illetékes kollégát, a zavar elhárításáig pedig szüneteltetnie kell a hegesztési feladatot. A protokoll minden baleseti kockázat észlelésekor az, hogy a hegesztést azonnal abba kell hagyni, amennyiben lehetséges el kell hárítani a veszélyt, illetve tudatni kell a helyzetet a műhely vezetővel vagy ügyeletes műszakvezetővel. Kizárólag a veszély teljes mértékű elhárítását követően lehet újra visszatérni a megszakított munkafolyamathoz.