Amikor belépünk a munkavállalók világába, minden bizonnyal el kell mennünk néhány állásinterjúra. Ezek az alkalmak gyakran vizsgaszerű élményt ébreszthetnek bennünk, de azért egy kicsit más felkészülést igényelnek.

 

Egy állásinterjúnak több fajtájával találkozhatunk, az viszont minden esetben fontos, hogy öltözékünk megfelelő legyen. Sokan, többnyire a fiatalok, ezeket az etikett szabályokat már nem igazán tartják be, pedig ez nem más, mint a másik fél iránt kifejezett tisztelet. Nyilvánvalóan nem frakkban és nagyestélyi ruhában kell megjelennünk, hanem valami hivatalos öltözékben, de ez természetesen függ a munkáltató cég profiljától is. A hivatali öltözék nem túl elegáns, viszont nem is túl lezser összeállítást takar, a színeket tekintve pedig érdemes kerülni a kirívó árnyalatokat. Egy rikító piros felsővel rossz értelemben vonnánk magunkra az interjúztató emberek figyelmét, így ezeket tegyük félre más alkalmakra. Hölgyeknél a túl mély dekoltázs sem megengedett, illetve a szoknyának is legalább térdig kell érnie. Ékszerek tekintetében hanyagoljuk a csörgő-zörgő példányokat, és amelyek szemet vakítóan csilloghatnak. Visszafogott kiegészítők természetesen nem ártanak, mint például egy karóra. A hivatali öltözék télen-nyáron, hidegben-melegben is kötelező, nem beszélve arról, hogy csak pár óráról van szó.

Sosem tudhatjuk pontosan, milyen kérdéseket fognak feltenni nekünk, így érdemes pár dologból felkészülni. Hasznos lehet például a leendőbeli munkáltatóról némi információt megtudnunk. A cég múltjáról, jelenéről, és ha módunkban áll, akkor jövőképéről is jó, ha tudjuk a fontosabb tényezőket. Nem árt, ha a cég fő konkurenciájáról is szerzünk pár adatot. Természetesen a munkáltató tevékenységi körétől függően tisztában kell lennünk például a világban aktuálisan zajló eseményekről is, legyen ez gazdasági, politikai vagy kulturális téma, melyek nem feltétlenül számítanak bele az oktatás tananyagába. Egy állásinterjún ugyebár elég kellemetlen lenne közölni, hogy nem tudjuk a választ, mert nem tanították az iskolában. Ha valamelyest tehát felkészülünk elméletben is a kérdésekre, akkor magabiztosabban tudunk nekivágni egy állásinterjúnak, mely bizonyosan előnyünkre válhat.

Semmiféleképp se késsünk! Úgy kalkuláljuk időnket az interjú napjára, hogy minden eshetőséggel számoljunk: busz vagy vonat késése, forgalmi dugó, stb. Érdemes egy kicsivel korábban odaérni a helyszínre, esetleg addig tenni egy rövid sétát a környezetben, ha az időjárás is engedi. Legyen nálunk minden személyes irat, dokumentum, ami kellhet: személyi igazolvány, lakcímkártya, legmagasabb végzettségünkről bizonyítvány, stb. Ezeket előző este már érdemes összekészíteni, ezzel is kicsit hozzájárulva a nyugodt lelkiállapothoz.

Amennyiben idegen nyelvi tudás is kritériuma a megpályázott állásnak, akkor készüljünk fel arra, hogy az interjú lehetséges, hogy azon a nyelven fog zajlani részben vagy teljes egészében. Sokan hiába beszélnek nagyon jól egy idegen nyelven, ha váratlanul éri őket a helyzet, leblokkolnak.

Fontos, hogy nyugodtan, kiegyensúlyozottan és felkészülten érkezzünk az állásinterjúra. Akik jobban izgulnak, próbáljanak meg előtte az idegrendszerre jótékony hatással lévő ételeket, étrend kiegészítőket magukhoz venni. A B1 és B6 vitaminok kifejezetten nyugtatják az idegeket, így jó irányba terelhetik állásinterjúnkat is.