Ha a fog koronájának egy darabja letört, illetve ha a fog annyira elszuvasodott, hogy túlságosan nagy részét kell kifúrni, akkor tömés helyett bonyolultabb konzerváló módszert választ az orvos. Sokszor a fogból csak egy csapszerű csonkot hagynak meg, majd a hiányzó koronát aranyból, arany- platina-ötvözetből vagy fehéres színű porcelánból készült koronával pótolják. A porcelánból készült koronát a szomszédos fogakéhoz hasonlóra színezik.

 

A fogorvos kocsonyás anyaggal vagy viasszal mintát vesz a fogakról. A kocsonyát a foghoz nyomja, ezáltal fölveszi annak formáját, és a fogtechnikus e lenyomat segítségével készíti el a megfelelő alakú és méretű koronát. Ha a fogszuvasodás elérte a fogbelet, az orvos esetenként kiszélesíti a fogüreget, hogy eltávolíthassa a beteg részeket és a kórokozókat, egészen a gyökér tövénél levő gyökércsatornáig. Az üregbe aranyból vagy más különleges anyagból készült csapot rögzít, amely kiáll az ínyből, és erre illeszti a koronát. A módszer neve: csapos fogpótlás. A híd olyan műfog, amelyet kétoldalt koronához rögzítenek. További lehetőség, hogy porcelánból készült vékony „borítókoronával” vonják be a kifúrt fog felszínét.

Foghúzás, fogpótlás

A sok egyéb beavatkozási lehetőség ellenére előfordul, hogy már csak foghúzással lehet megszüntetni a bajt. A speciálisan foghúzáshoz kialakított fogóval hozzá lehet férni a fogak gyökeréhez közvetlenül a korona alatt, s a legtöbb fog ily módon eltávolítható. A fog gyökerét az orvos jobbra-balra feszíti, míg a fog ki nem szakad a medréből. Az üres fogmeder egy ideig vérzik, de a seb általában meglepően hamar begyógyul. A nagy, többgyökerű fog néha csak komolyabb szájsebészeti műtéttel távolítható el. Ha a fogsorból csak néhány fog hiányzik, ezeket egy kis műanyag vagy fémlemez segítségével lehet pótolni, amelyet pántokkal csatlakoztatnak a még meglevő fogakhoz, s ehhez rögzítik a műfogakat. Ha az egész fogsort vagy annak nagy részét pótolni kell, a műfogsort a szívóhatás révén és a beteg arc-, nyelv- és ajakizmainak öntudatlan közreműködésével rögzítik a helyén.

Fogszabályozás

Ha egyes fogak ferdén, szabálytalanul nőnek, kiszorítják egymást a helyükről. Ez a fogsorok záródásának zavara. Lehetséges, hogy az állkapocs növekedését meghatározó genetikai mechanizmus független a fogak méretének genetikai szabályozásától, s így a fogak esetenként nem töltik ki szabályosan az állkapocsban rendelkezésükre álló helyet. A rossz helyen vagy rossz szögben nőtt fogak helyreigazításával, a záródási zavarok megelőzésével és kezelésével a fogszabályozás foglalkozik.