Napjainkban sokan úgy vélik, hogy hazánkban nem fognak állást találni, vagy ha sikerül is elhelyezkedniük valahol, az onnan származó jövedelem nem fedezi a havi szükségleteiket.

 

Ebből kifolyólag van, hogy szinte azonnal, vagy legalábbis pár évnyi elkeseredett próbálkozás után külföldi lehetőségek után kezdenek el kutatni. Azt természetesen érdemes figyelembe venni, hogy más országokban is hasonlóképpen alakul az álláskeresők százalékos adata, azonban sosem árt szélesebb körökben szerencsét próbálni. Az is tény, hogy míg Magyarországon bizonyos munkaköröket megvetnek az emberek, ez nem minden országban van így, és sok esetben könnyebben találunk elfogadásra, bizonyos idő elteltével pedig otthonra egy számunkra kezdetben idegen helyen. Bármely ország mellett is döntünk, mindenképpen némi bizonytalansággal indulunk az útnak, hiszen távol leszünk a családok, barátok nyújtotta biztonságtól, akik eddig nagyban hozzájárultak boldogulásunkhoz.

Nyilvánvalóan tehát egy ilyen nagy váltás előtt érdemes alaposan elrendezni dolgainkat, hogy ne egyik rosszból a másikba essünk. Amennyiben vannak kapcsolataink a kiválasztott országban, mindenképpen használjuk ki őket. Kint lévő ismerőseinktől tájékozódjunk az ottani viszonyokról, szállás- és munkalehetőségekről. Fontos, hogy a munkakörökhöz, melyeket betölthetünk, megfelelő nyelvtudással rendelkezzünk. Ehhez kitartás, folyamatos tanulás szükséges, bár nagy valószínűséggel a kint töltött idő alatt is rengeteget fog fejlődni nyelvtudásunk. Erre azonban ne alapozzunk, hiszen ha se leendőbeli munkánk, se környezetünk nem teszi nélkülözhetetlenné a nyelv folyamatos alkalmazását, akkor ne számítsunk fejlődésre. Saját magunk megértetése és mások megértése érdekében tehát rendkívül fontos, hogy előzetesen erőteljesen ráfeküdjünk a nyelvtanulásra.

A másik fontos lépcső, hogy ismerkedjünk meg a kiválasztott ország ránk vonatkozó jogszabályaival, legyünk tisztában a saját jogainkkal. Egy kis biztatást nyújthat, hogy amennyiben Európai Uniós országba pályázunk meg egy állást, akkor ugyanannyi eséllyel indulunk, mint az adott ország állampolgára. A munkáltató ugyanis nem tehet ilyen jellegű megkülönböztetést az állást megpályázók között. Továbbá ugyanolyan bérre és juttatásokra jogosult egy külföldön munkát vállaló egyén, mint az ottani állampolgárok.

Amennyiben sikerül munkát szereznünk külföldön és 3 hónapnál tovább tervezünk kint maradni emiatt, akkor ezzel kapcsolatban hazánk felé is van némi kötelezettségünk. Ezt a szándékunkat ugyanis be kell jelentenünk az okmányirodában, illetve az önkormányzatnál. Mivel külföldön leszünk biztosítva, így itthon nem kell majd a továbbiakban TB-t fizetnünk, ezért az OEP-nak is bejelentési kötelezettséggel tartozunk. Ideiglenes munkavállalás esetén viszont nincs szükség az adóhatásoknak bejelentést tennünk.

Sokszor sikerekkel gazdagodik a külföldön munkát vállalt személyek élete, míg máskor negatív irányba tereli. Érdemes tehát mielőtt elszánjuk magunkat a nagy váltásra, alaposan eltervezni és megszervezni dolgainkat életünk új színterén.