Számos németországi cég álláshirdetését találhatjuk meg az interneten. Többnyire CNC-programozás, hegesztés, villanyszerelés és vendéglátás területén keresnek munkaerőt, de ezeken felül egyszerűbb, szakképzettséget nem igénylő állásokra is bukkanhatunk.

 

Németország alapjaiba véve biztonságosnak tekinthető, de az idegenforgalmi szempontból fontosabb területeken – mint például Berlin környékén – gyakori a zsebtolvajlás. A bűnmegelőzés azonban igen hatékonyan működik ebben az országban, így erőszakos cselekményekre rendkívül ritkán kerül sor. Természetesen az illegális kábítószerek birtoklását, használatát és kereskedelmét tiltja a törvény, de azt is nagyon fontos tudni, hogy a határon 200 szál cigarettánál többet nem hozhatunk be magunkkal. Ellenkező esetben csempészet vádjával büntetőeljárást indíthatnak ellenünk.

A közlekedés minden szempontból biztonságosnak tekinthető, mely elsődlegesen a sokkal szigorúbb közúti ellenőrzéseknek köszönhető. Amennyiben valaki Németországba autóval tervez kiköltözni, vegye figyelembe, hogy a sebességkorlátokat nagyon szigorúan be kell tartani, illetve kifogástalan műszaki állapotúnak kell lennie a gépjárműnek. Ezt rendszeresen ellenőrzik is, ezért ha bármilyen problémát vélnek felfedezni egy szakértői vizsgálat során, azt viszonylag magas áron, de kötelező rendbe hozatni, máskülönben vissza kell szállíttatni Magyarországra. Bejelentett német lakcím esetén kötelező német forgalmi engedélyt és rendszámot kérni a magyar autóra, különben akár a jogosítványunknak és rendszámunknak is búcsút mondhatunk. E témában fontos tudni még, hogy Németországban vannak olyan környezetvédelmi területek, ahová csak egy korábban beszerzett matricával lehet be- és átutazni. Ez a matrica igazolja, hogy a gépjármű nem lépi túl a megengedett finompor-kibocsátás határértékét. Többek között Berlinben, Stuttgartban, Kölnben találhatóak ilyen védett zónák.

A tartózkodási jog minden magyar állampolgárt megilleti, aki már munkaszerződést kötött, netán egyéni vállalkozó vagy rendelkezik egészségbiztosítással, azonban a Németországba történő költözés már bejelentkezési kötelezettséget von maga után. A fix lakhelyet az adott tartomány lakcímnyilvántartó hatóságánál kell bejelenteni, melyre többnyire 7 nap áll rendelkezésre. Amennyiben lakást bérlünk, akkor a bérbeadónak vagy meghatalmazottjának költözési igazolást kell kiállítania részünkre, melynek segítségével az illetékes hatóságnál 14 napon belül be kell jelentkeznünk. A költözési igazoláson szerepelnie kell a bérbeadó nevének, címének, a bejelentkezés dátumának, az albérlet címének, illetve a bérlő nevének. Ha nem jelentkezünk be, de az igazolást kiállította a bérbeadó, akkor akár 1000 euróig terjedő bírságot is kiszabhatnak ránk. Ellenkező esetben viszont jelezni kell a hatóságok felé, ha a bérbeadó nem volt hajlandó kiadni az igazolást, vagy egyéb szabálysértést követett el e téren. Az ország vagy éppen csak másik lakásba költözéskor ugyanezt a procedúrát kell végigcsinálni, kezdve a kijelentkezéssel majd az új lakásba történő bejelentkezéssel.

Az Európai Gazdasági Térség tagjaként nem szükséges engedély a németországi munkavállaláshoz, de természetesen az ottani munkajogi szabályozások és a társadalombiztosítás ugyanolyan mértékben érvényes az ott dolgozó magyar állampolgárokra is. Az állások betöltéséhez szükséges német bankszámlaszám, a már korábban említett lakcímbejelentő dokumentum, valamint fontos lehet az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte is. Munkaszerződést minden esetben csak akkor írjunk alá, ha pontosan tisztában vagyunk annak tartalmával. Életbevágó lehet időt vagy pénzt szánni a munkaszerződésben foglaltak pontos értelmezésére, hiszen magánjogi szerződés lévén csak magunkra számíthatunk majd az esetleges nézeteltérések során a munkáltatóval szemben. A vállalkozások alapítását sem korlátozzák, de nyilvánvalóan ugyanazokon a folyamatokon kell végigmenni, amelyen egy német állampolgárnak is. Ez tevékenységi körönként eltérő intézni valókat vonhat maga után, de alapvető kritérium az engedély beszerzése. Mindenféleképpen tanácsos egy a német jogrendszerben járatos személy beavatása, az ügyintézés menetéről széles körű információgyűjtés, valamint a német nyelv legalább alapszintű ismerete, használata.

Németország minden szempontból biztonságos országnak tekinthető, nincs is olyan távol, így bátran vállalhatunk munkát, vághatunk egyéni vállalkozásba. A jogrendszer viszont kissé összetettebb a visszaélések elkerülése érdekében, ezért nagyon fontos a megfelelő nyelvtudás, nehogy akaratlanul, de bajba sodorjuk saját magunkat.