Svájc gazdaságáról számtalan tényező eszünkbe juthat, hiszen több helyen teljesít kiemelkedően. Ilyen például a bankrendszer, a biztosítás területe, az óragyártás, a gyógyszeripar vagy éppen az állattenyésztés.

 

Rengeteg lehetőséget, magas életszínvonalat tartogathat számunkra Svájc, azonban elengedhetetlen a kiváló német, esetleg angol, francia vagy olasz nyelvtudás. E nélkül nem csupán a mindennapi életünket nehezítjük meg, de még hátrányos helyzetben is leszünk munkaadónkkal, kollégáinkkal szemben a gördülékeny kommunikáció hiányában. A beutazáshoz mindösszesen érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra van szükségünk, ha 90 napot nem meg haladó tartózkodásról van szó. Ezen túlmenően – például munkavállalás esetén – tartózkodási engedély kiváltása kötelező, melyet az idegenrendészeti hatóságoknál tudunk beszerezni.

Svájc szövetségi köztársaság (föderáció), 26 kantonra van felosztva. Ez munkavállalási tervek esetén lényegében annyit változtat, hogy utána kell járni az adott kanton munkaügyi hatóságánál, milyen esetlegesen specifikus szabályozások vannak érvényben. Jelenleg azonban elmondható, hogy a munkavállaláshoz nem szükséges külön engedély Svájc területén. Amennyiben munkaközvetítő cég segítéségét vesszük igénybe az álláskereséshez, mindenképpen győződjünk meg annak megbízhatóságáról. A svájci munkavállalás természetesen egészség- és nyugdíjbiztosítási kötelezettségekkel jár, de a munkába állás előtti időszakban is erősen ajánlott az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása, illetve utasbiztosítás kötése. Vészhelyzet esetére mindig legyen félretéve a hazautazáshoz szükséges összeg, az első munkabér kézhez vételéig pedig ne felejtsünk el gondoskodni megélhetésünk anyagi fedezetéről.

Az illegális munkavállalás esetén pénzbüntetésre, kiutasításra vagy akár több évre kiterjedő belépési tilalomra számíthatunk (bizonyos esetben az egész Unió területére), ezért minden esetben ragaszkodjunk a törvényes, írásban rögzített munkaszerződés megkötéséhez.

Amennyiben autóval szeretnénk Svájcba kiutazni, érdemes figyelembe venni, hogy a zöld táblákkal megjelölt autópályák igénybe vételéhez éves autópályajegyet kell váltanunk, melyet a legtöbb határátkelőhelyen be tudunk szerezni. Ennek ára 40 CHF, ami körülbelül 12.000 Ft-nak felel meg. A magyar jogosítvány maximum egy évig érvényes. A sebességhatárok betartását nagyon szigorúan ellenőrzik, megsértésük óriási pénzbüntetéseket vonhat maga után. Vezetés közben csak kihangosítva lehet telefonálni, a biztonsági övről sem szabad megfeledkezni, használata kötelező.

Fontos tudni, hogy mivel Svájc nem tagja az EU-nak, így az országba lépéskor szigorúbb vámellenőrzésekre kell számítani. Vámmentesen egyénenként 300 CHF összértékig vihetők be termékek, tehát körülbelül 85.000 Ft-ig. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy Svájcban az egy kézzel nyitható kések birtoklása is engedélyköteles, ennek megléte nélkül több száz frankos büntetésre számíthatunk.

Svájc egy biztonságosnak tekinthető, lehetőségekkel teli ország, de emellett természetesen nem árt nyitott szemmel járni, és minden esetleges konfliktust, problémát elkerülni. Amennyiben betartjuk a szabályokat, minden szempontból gazdagabb életet élhetünk.