Az AWI-eljárás  (  régi nevén: Argonarc-hegesztés ) széles körben használt hegesztési eljárás , amit a repülőgép ipar fejlődése és a könnyűfémek elterjedése miatt vált szükségessé. A volfrámelektródás argon   védőgázas ívhegesztés  széles  körben elterjedt neve magyarul: AWI, németül: WIG, angolul:TIG eljárás.

A könnyű és színesfémek hegesztéséhez argon-hélium keverék is elterjedt, mert elősegíti a mélyebb és szélesebb beolvadást. Előfordul, a tiszta hélium használata, viszont ennek az előállítási költsége jóval többe kerül.  Az AWI-eljáráshoz  használt argon sűrűsége kb. tízszerese a héliumnak így jobban védi a hegesztési varratot, és jóval kisebb a gázfelhasználás és az előállítási költsége is töredéke a héliuménak. Az argon ( nemes  gáz lévén ) még magas hőmérsékleten sem lép reakcióba a fémekkel.

A hegesztőfej legjobban igénybe vett része a volfrámelektróda, amely az áramot szorító hüvelyen keresztül kapja. A volfrám a magas olvadáspontja ( 3360 C-fok ) miatt alkalmas az elektróda anyagául, de csak védőgáz védelemben , mert ha levegővel érintkezik akkor már 1000 C-fokon oxidálódik és a varratba kerülve zárványt okoz!  A volfrámelektródák méretei: 05,: 1,0,: 1,6,: 2,0,: 2,4,: 3,2,: 4,0,: 6,4: 10mm

A volfrámelektródák összetétele

Nagyon fontos a nyelvtudás, még akkor is, ha csupán valamilyen egyszerű munkát végzünk. Ehhez nem muszáj méregdrágán nyelvórákat vennünk, hiszen az interneten is kiváló tananyagokhoz férhetünk hozzá ingyen, és persze egy könyvtár ugyancsak kiváló kiindulási pont lehet a nyelvtanuláshoz. A tudást lényegében mindegy, honnan szerezzük meg, csak az számít, hogy értsük az adott ország hivatalos nyelvét – esetleg a második leginkább használt nyelvet -, és mi is meg tudjuk magunkat értetni másokkal. A megfelelő kiejtés elsajátításához kiváló segítség lehet filmek megtekintése az adott idegen nyelven, valamint zenék hallgatása.

Az AWI-eljárás előnyei

Teljes védelmet nyújt a levegő káros hatásaival szemben, az elhúzódás és vetemedés minimális, a varrat jó mechanikai és korrózióálló tulajdonsággal rendelkezik, könnyen automatizálható,a hegesztés könnyen végezhető, vékony és vastag anyagok hegesztésére alkalmas, az ív rugalmas széles teljesítménytartományban szabályozható, egyen-és váltakozó árammal egyaránt használható, varrat utókezelést  gyakorlatilag nem igényel.