A volfrámelektródás ívhegesztést, amennyiben argon védőgázzal történik, röviden AWI hegesztési eljárásnak nevezzük. Ennek során nem leolvadó, volfrám elektróda alkalmazásával zajlik a folyamat, amellyel kiváló minőségű hegesztés érhető el.

A kifejezetten tiszta hegesztés oka, hogy az AWI eljárás alatt nem jön létre salakanyag, melyet el kellene távolítani, a hegesztés befejeztével nincs szükség tisztításra. Volfrámelektródás ívhegesztéssel majdnem mindegyik típusú fém hegeszthető. Többnyire akkor alkalmazandó, amikor a hegesztés magas minősége, tisztasága bír elsődleges fontossággal, mint például rozsdamentes acél, alumínium hegesztésekor. Ebből adódóan gyakran alkalmazzák ezt a típusú eljárást a vegyészeti-, az élelmiszer- vagy a repülőiparban. A minőségi volframelektródás ívhegesztéshez azonban fokozott koncentráció és precizitás szükséges. Az AWI hegesztés optimális felrakó-, kötő-, valamint ívpont hegesztéshez is, kézi és automatikus eljárásokhoz egyaránt. Az AWI eljárással tehát fém alkatrészek hegesztése és vágása végezhető el villamos ív segítségével.

Amennyiben a volfrámelektródás ívhegesztés semleges védőgázzal történik, akkor azt röviden TIG eljárásnak nevezzük. Ilyenkor a volfrámelektróda és a munkadarab közt keltett ív biztosítja a szükséges hőforrást. A megolvasztott fémet, valamint az elektródát pedig a semleges védőgáz óvja a levegőtől (az oxigén és a nitrogén kiszorításával). Ez a típusú eljárás hozaganyaggal (melynek segítségével hozható létre a hegesztési varrat) vagy anélkül is alkalmazható. Semleges védőgáz alkalmazásakor a varrat kémiai összetételének állandósága, vékony hőhatásövezet, valamint minimális elhúzódás jellemző. A védőgáztól függően volfrámelektródás eljárással ötvözetlen, gyengén vagy erősen ötvözött acélok, könnyű- és színesfémek, továbbá különleges fémek és ötvözeteik egyaránt jól hegeszthetők.